![DRAM Microna© Micron](/media/lib/7/1178352472_129550-2c999bc57691c014963b6f212c8eb331.jpeg)
Pierwsze DDR2 1066 MHz
5 maja 2007, 08:04Micron jest autorem pierwszych 1-gigabitowych kości DDR2 standardowo współpracujących z zegarem 1066 MHz. Taki ruch nie tylko pozwoli przedłużyć rynkową obecność tego typu układów o rok lub więcej (trzeba pamiętać, że właśnie debiutują DDR3), ale zachęci też innych producentów układów pamięci do "podkręcenia" produktów Microna.
![](/media/lib/23/1204013707_324774-22a0494c22b13d01fc9833ad45a2fe00.jpeg)
Intel szykuje sześciordzeniowca
25 lutego 2008, 11:41W Sieci pojawiły się informacje jakoby Intel miał zamiar jeszcze w bieżącym roku przygotować sześciordzeniowy procesor.
![](/media/lib/41/mrfm-2bccb6940dcfc2150ffb241b5590d0bf.jpg)
Poprawili rozdzielczość 100 milionów razy
13 stycznia 2009, 12:21Naukowcy z IBM-a i Center for Probing the Nanoscale na Uniwersytecie Stanforda wykorzystali zmodyfikowany rezonans magnetyczny (MRI) do wykonania zdjęcia o rozdzielczości 100 milionów razy większej, niż można uzyskać za pomocą standardowego MRI. Osiągnięcie uczonych umożliwi obserwacje trójwymiarowych struktur w nanoskali.
![](/media/lib/24/1204201448_947884-e9ce5adb6a83b96f16b4fc1a63dc403b.jpeg)
Nie tylko Intel
15 października 2009, 11:04Już nie tylko dane z Intela mówią o wychodzeniu rynku IT z kryzysu. Optymistycznych informacji dostarcza też firma ASML, producent urządzeń do litografii. W trzecim kwartale bieżącego roku holenderskie przedsiębiorstwo sprzedało usługi i urządzenia o łącznej wartości 555 milionów euro.
![Inżynier IBM-a sprawdza 300-milimetrowy plaster z układami CMOS© IBM](/media/lib/27/1210076935_504502-6bbc6a29e22e6e5cada34a3d037e5c9f.jpeg)
Fabryka za ponad 9 miliardów dolarów
19 lipca 2010, 18:27TSMC, największy na świecie producent układów scalonych na zlecenie, rozpoczął budowę pierwszej z serii "gigafabryk". Kamień węgielny pod Fab 15 w Taichung położono w ostatni piątek, a początek komercyjnej produkcji chipów zaplanowano na I kwartał 2012 roku.
![](/media/lib/54/zmniejszenie-zmarszczek-96e0bcf1734c979781d9620303256b78.jpg)
Sztuczna skóra reaguje na krem tak, jak naturalna
20 kwietnia 2011, 11:44Uczeni z Ohio State University (OSU) oraz Chińskiego Uniwersytetu Wydobycia i Technologii odkryli, że pewne typy sztucznej skóry reagują na kremy do skóry w takich sposób jak skóra zwierząt. Sztuczna skóra została opracowana na potrzeby ofiar poparzeń, u których rany są tak rozległe, że nie można ich uzupełnić ich własną tkanką.
![](/media/lib/110/n-waga-4aaab1b7c2b79f6eef5b9f65853b2875.jpg)
Najczulsza mechaniczna waga świata
2 kwietnia 2012, 12:30Grupa profesora Adriana Bachtolda z Institut Catalá de Nanotecnologia (Kataloński Instytut Nanotechnologii) stworzył najbardziej czułą wagę mechaniczną w dziejach. Nanomechaniczny sensor jest w stanie wykryć zmiany masy rzędu 1,7 joktograma (10-24 grama). To mniej więcej waga pojedynczego protonu.
![](/media/lib/165/n-termometr-9f6b3219109e97f7c9925de2f9c27099.jpg)
Spintroniczny termometr dla komórek
28 czerwca 2013, 11:24Komórki organizmów żywych są tak małe, że można by spodziewać się, iż w każdym miejscu komórki panuje taka sama temperatura. Nic bardziej mylnego. Ostatnio odkryto gradient temperatury w ramach komórki. Precyzyjne pomiary były jednak niemożliwe ze względu na ograniczenia technologiczne
![](/media/lib/225/n-swiatlo-b2707ff36848ceacd29a9a3bcc534290.jpg)
Udoskonalą obrazowanie, radioterapię i elektronikę?
13 sierpnia 2015, 09:15Grupa fizyków i chemików z Laboratorium Fizyki Attosekundowej w Instytucie Optyki Kwantowej im. Maksa Plancka, monachijskiego Uniwersytetu Ludwiga-Maksymiliana, Uniwersytetu w Rostocku i Freie Universitat Berlin, zbadała interakcję nanocząsteczek szkła z impulsami laserowymi
![](/media/lib/180/n-cukierki-825e751d05f45c49d829f856a47ff0a3.jpg)
Popularny dodatek do żywności pogarsza funkcje jelita cienkiego
20 lutego 2017, 11:43Przewlekła ekspozycja na tlenek tytanu(IV), popularny dodatek do żywności, który występuje m.in. w gumach do żucia czy cukierkach, zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania składników odżywczych i jego funkcję barierową w stosunku do patogenów.